Przepisy na kawę
CAPPUCCINO
Składniki
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy Zepresso, mocno schłodzone mleko, sproszkowana czekolada do dekoracji. Mini Mikser Zepresso
Sposób przyrządzenia:
Do dużej filiżanki nalej mocno schłodzonego mleka (do 1/5 wysokości). Za pomocą Mini Miksera Zepresso* spieniaj mleko aż zacznie gęstnieć. Do spienionego mleka powoli wlej świeżo zaparzoną kawę Zepresso. Posyp czekoladą.
IRISH COFFEE
Składniki
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy Zepresso, 2 czubate łyżeczki cukru, 1 mała szklanka szkockiej whisky, 1 czubata łyżka spienionego mleka lub bitej śmietany
Sposób przyrządzenia:
Umieść cukier w szklance i rozpuść w niewielkiej ilości gorqce| kawy Zepresso. Dolej whisky i pozostałą część kawy Zepresso. Na wierzch delikatnie nałóż spienione mleko lub bitą śmietanę. Należy robić to delikatnie i precyzyjnie, aby nie doprowadzić do wymieszania składników.
LATTE
Składniki
wysoka szklanka na kawę Latte lub kubek na kawę, świeżo zaparzona kawa gorące mleko. Mini Mikser Zepresso
Sposób przyrządzenia:
Do szklanki na kawę Latte wlej do 1/3 wysokości świeżo zaparzoną kawę Zepresso i dopełnij gorqcym mlekiem (50-60°C). Przy użyciu Mini Miksera Zepresso spieniaj kawę przez ok. 5-10 sekund. Na wierzch delikatnie nałóż wcześniej przygotowonq piankę z mleka.
MAROCCHINO
Składniki
1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy Zepresso, spienione mleko, gorzkie kakao do dekoracji. Mini Mikser Zepresso
Sposób przyrządzenia:
Używajqc Mini Miksera Zepresso spień mleko (w taki sam sposób jak do Cappuccino). Wlej kawę Zepresso do dużej filiżanki i posyp kakao. Nałóż delikatnie na wierzch mleczną piankę zebraną ze spienionego mleko i posyp sporą ilością kakao.
LATTE MACCHIATO
Składniki
świeżo zaparzono kawa Zepresso, mleko, czekolada do dekoracji. Mini Mikser Zepresso
Sposób przyrządzenia:
Podgrzej mleko, następnie używając Mini Miksera Zepresso ubij je. Do wysokiej szklanki przelej spienione mleko, tak by połowę szklanki zajmowało mleko, a 1/4 pianka. Wlej delikatnie i powoli kawę Zepresso. Udekoruj startą czekoladą.